Czy srebro koloidalne może być szkodliwe?
Luty 22, 2019

Właściwości zdrowotne probiotycznych szczepów bifidobakterii

Czym sa bifidobakterie

Mikrobiota jelitowa niemowląt kształtuje się już w łonie matki. Jednak kolonizacja flory jelitowej drobnoustrojami zaczyna się intensywnie w trakcie porodu i w okresie bezpośrednio po urodzeniu. Dowiedz się, jak ukształtowanie układu pokarmowego we wczesnym okresie życia wpływa na zdrowie dorosłego człowieka.

Czym są bifidobakterie?

Bifidobakterie stanowią jeden z ważniejszych składników mikroflory jelit, jamy ustnej i dróg rodnych u człowieka i zwierząt. Jest to jeden z rodzajów bakterii kwasu mlekowego, w którego obrębie wyróżnić można aż 12 gatunków występujących u ludzi.

Co ciekawe, to właśnie bifidobakterie jako pierwsze rozwijają się w przewodzie pokarmowym noworodka, gdyż świetnie potrafią korzystać ze składników mleka matki, ułatwiając przy tym maluszkowi jego strawienie. Te pałeczki kwasu mlekowego są doskonale przystosowane do warunków panujących w jelitach i bez trudu kolonizują ich nabłonek, dzięki silnej przyczepności do niego.

Nic więc dziwnego, że probiotyczne szczepy bifidobakterii wchodzą w skład wielu preparatów dostępnych w aptekach (np. LinexTrilac, Bactilac). Za jeden z najlepiej zbadanych szczepów probiotycznych o wielu udowodnionych właściwościach zdrowotnych uchodzi szczep Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12 [1, 2] (Linex, probiotyk Trilac).

Pozytywny wpływ probiotycznych szczepów bifidobakterii na nasze zdrowie

Probiotyk już z definicji musi wywoływać korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Pamiętajmy przy tym, że właściwości probiotyczne posiadają tylko przebadane, opatentowane szczepy – takie, które w nazwie posiadają unikalne oznaczenie, np. wspomniany już szczep Bifidobacterium animalis ssp. lactisBB-12 w Linex probiotyk czy w suplemencie Trilac. Wiele szczepów różnych gatunków bifidobakterii posiada udokumentowany, korzystny wpływ na zdrowie człowieka – wspomaga zarówno profilaktykę, jak i leczenie wielu chorób.

Najważniejsze prozdrowotne działania bifidobakterii to:

– zapobieganie oraz wspomaganie leczenia biegunek o różnej etiologii,

– pozytywny wpływ na stan nabłonka jelit i jego ochrona,

– polepszanie perystaltyki jelit,

– wspomaganie trawienia i zwiększanie dostępności wielu substancji odżywczych oraz minerałów (przede wszystkim wapnia, magnezu i żelaza),

– wspomaganie leczenia zakażeń Helicobacter pylori – zwłaszcza szczep Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12 (Linex, Trilac),

– łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego (Bifidobacterium infantis 35624, Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12 (TrilacLinex)),

– obniżanie poziomu cholesterolu,

– wspomaganie detoksykacji organizmu,

– stymulowanie odporności organizmu na wiele różnych złożonych sposobów,

– właściwości przeciwzapalne (np. Bifidobacterium animalis AHC7),

– działanie przeciwnowotworowe (np. Bifidobacterium adolescentis SPM0212, Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12),

– ograniczanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych,

– profilaktyka i wspomaganie leczenia alergii pokarmowych (zwłaszcza na mleko) i atopowego zapalenia skóry (np. Bifidobacterium lactis ADO11; Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12),

– poprawa tolerancji laktozy,

– produkowanie aminokwasów i witamin z grupy B (np. Bifidobacterium longum NCC2705).

To tylko krótki przegląd najważniejszych korzyści, które oferują naszemu organizmowi bifidobakterie. Warto wobec tego wybrać dobry probiotyk i dietę pozytywnie wpływającą na stan naszej mikroflory jelitowej (szczególnie bogatą w błonnik i produkty fermentacji kwasu mlekowego, np. jogurty, kiszonki, chleb na naturalnym zakwasie).

I na koniec jedna z najważniejszych zasad – nigdy nie należy zapominać o przyjmowaniu probiotyku podczas antybiotykoterapii, zwłaszcza iż wiele marek oferuje preparaty z tak pomocnymi bifidobakteriami (np. marki Linex, Trilac, Bactilac, Osłonik) [1, 2, 3, 4, 5].

Źródła:

  1. Jędrzejczak-Krzepkowska M., Bielecki S., 2011, Bifidobakterie i stymulujące ich wzrost fruktany typu inuliny, Postępy Biochemii: 392-400.
  2. Ruszkowski J., Szewczyk A., Witkowski J.M., 2018, Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, Farm. Pol. 74(2): 114-122.
  3. Tokarz-Deptuła B., Śliwa-Dominiak J., Adamiak M., Deptuła W., 2015, Probiotyki a wybrane schorzenia u ludzi, Postępy Mikrobiologii 54(2): 133-140.
  4. Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Socha J., 2010, Probiotyki – efekty zdrowotne, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4(71): 20-36.
  5. Gliński Z., Grzegorczyk K., 2017, Probiotyki jako immunostymulatory w weterynarii i medycynie, Życie weterynaryjne 92(12):871-875.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *