Zdarza ci się robić większe zapasy spożywcze czy też czasem ugotować zbyt wiele, by to jednorazowo zjeść? Teraz to nie problem. Pojemniki próżniowe pozwalają bezpiecznie i higienicznie przechowywać produkty i gotowe dania, a ty sięgasz po świeże jedzenie nawet kilka czy kilkanaście dni po jego próżniowym zamknięciu. Pojemniki próżniowe to idealna odpowiedź na problem marnowania żywności, który jest pospolitym problemem także w naszym kraju i na całym świecie.
Najprościej można ująć to tak, iż próżnia jest środowiskiem, w którym nie ma powietrza, a więc tlenu. Jeśli chcemy przechować jedzenie próżniowo, wkładamy je do próżniowego pojemniki, odpompowujemy powietrze przy pomocy specjalnej pompki i gotowe. To jeden z najprostszych i najefektywniejszych sposobów na zakochanie świeżości i smaku jedzenia- w próżni nie rozwijają się bakterie, grzyby czy pleśnie, jedzenie nie jełczeje, nie wysycha ani nie wilgotnieje, zachowuje 100% smaku oraz aromatu. Ze względu na fakt, że większość mikroorganizmów potrzebuje tlenu do rozwoju, w pakowaniu i przechowywaniu próżniowym jest to eliminowane do minimum. Przechowywane próżniowo jedzenie jest 3-5 razy dłużej świeże, niż jakbyśmy przechowywali je tradycyjnie. Przykładowo, jeśli do pojemnika próżniowego włożymy twardy ser, to śmiało możemy go zjeść nawet po 2 miesiącach- bez utraty przez niego smaku, zapachu czy konsystencji. Jeśli więc zdarza nam się gotować zbyt wiele lub robić zbyt duże zakupy, powinniśmy mieć w domu choć jeden komplet pojemników próżniowych- po prostu, by nie marnować jedzenia.
W pojemnikach takich możemy przechowywać każdy rodzaj żywności- może to być żywność i surowa i już ugotowana. Wymienione poniżej przykłady żywności są dłużej świeże o podaną ilość dni:
– wołowina, wieprzowina, drób (surowe)- 7-9 dni,
– mięso gotowane- 12 dni,
– szynka, kiełbasy- 2-3 tygodnie,
– świeże ryby- 7 dni,
– owoce, warzywa- 8-12 dni,
– kawa, herbata- 1 rok.
Jak więc widzimy, surowiec, wyrób czy potrawa, która cieszy się mniejszą popularnością dziś, może być bez obaw podana jutro.
Przeglądając oferty różnych marek widać, iż wybór pojemników próżniowych jest ogromny. Z powodzeniem można dobrać je sobie według swoich własnych preferencji- tak wizualnych jak i praktycznych. Na rynku znajdziemy m.in. pojemniki szklane i plastikowe. Zaletami pojemników szklanych jest to, iż są eleganckie i można w nich śmiało nawet serwować potrawy. Ale niestety mogą także się stłuc. Pojemniki plastikowe wykonane z grubego i odpornego tworzywa są z kolei bardziej odporne na urazy mechaniczne, a czasem niemniej ładne. Ważne by wybrać takie pojemniki próżniowe, które posiadają odpowiednie atesty i są certyfikowane do kontaktu z żywnością.
Jedną z bardziej polecanych marek pojemników próżniowych jest SeeYoo oferująca komplety takich naczyń wraz z funkcjonalną pompką do odpompowywania powietrza. Pojemniki próżniowe SeeYoo dostępne są w różnych wariantach kolorystycznych, mają różna pojemność, co pozwala na przechowywanie w nich każdego rodzaju jedzenia – dużych i małych porcji.