Systemy automatyki przemysłowej simatic
Grudzień 29, 2020
artykulygrzewcze
Do wyboru, do koloru. Do łazienki, do pokoju.
Styczeń 15, 2021

Pojemniki próżniowe z pompką czy bez?

Zdarza ci się robić większe zapasy spożywcze czy też czasem ugotować zbyt wiele, by to jednorazowo zjeść? Teraz to nie problem. Pojemniki próżniowe pozwalają bezpiecznie i higienicznie przechowywać produkty i gotowe dania, a ty sięgasz po świeże jedzenie nawet kilka czy kilkanaście dni po jego próżniowym zamknięciu. Pojemniki próżniowe to idealna odpowiedź na problem marnowania żywności, który jest pospolitym problemem także w naszym kraju i na całym świecie.

Jak działa próżnia?

Najprościej można ująć to tak, iż próżnia jest środowiskiem, w którym nie ma powietrza, a więc tlenu. Jeśli chcemy przechować jedzenie próżniowo, wkładamy je do próżniowego pojemniki, odpompowujemy powietrze przy pomocy specjalnej pompki i gotowe. To jeden z najprostszych i najefektywniejszych sposobów na zakochanie świeżości i smaku jedzenia- w próżni nie rozwijają się bakterie, grzyby czy pleśnie, jedzenie nie jełczeje, nie wysycha ani nie wilgotnieje, zachowuje 100% smaku oraz aromatu. Ze względu na fakt, że większość mikroorganizmów potrzebuje tlenu do rozwoju, w pakowaniu i przechowywaniu próżniowym jest to eliminowane do minimum. Przechowywane próżniowo jedzenie jest 3-5 razy dłużej świeże, niż jakbyśmy przechowywali je tradycyjnie. Przykładowo, jeśli do pojemnika próżniowego włożymy twardy ser, to śmiało możemy go zjeść nawet po 2 miesiącach- bez utraty przez niego smaku, zapachu czy konsystencji. Jeśli więc zdarza nam się gotować zbyt wiele lub robić zbyt duże zakupy, powinniśmy mieć w domu choć jeden komplet pojemników próżniowych- po prostu, by nie marnować jedzenia.

W pojemnikach takich możemy przechowywać każdy rodzaj żywności- może to być żywność i surowa i już ugotowana. Wymienione poniżej przykłady żywności są dłużej świeże o podaną ilość dni:

– wołowina, wieprzowina, drób (surowe)- 7-9 dni,

– mięso gotowane- 12 dni,

– szynka, kiełbasy- 2-3 tygodnie,

– świeże ryby- 7 dni,

– owoce, warzywa- 8-12 dni,

– kawa, herbata- 1 rok.

Jak więc widzimy, surowiec, wyrób czy potrawa, która cieszy się mniejszą popularnością dziś, może być bez obaw podana jutro.

Wybór pojemników próżniowych

Przeglądając oferty różnych marek widać, iż wybór pojemników próżniowych jest ogromny. Z powodzeniem można dobrać je sobie według swoich własnych preferencji- tak wizualnych jak i praktycznych. Na rynku znajdziemy m.in. pojemniki szklane i plastikowe. Zaletami pojemników szklanych jest to, iż są eleganckie i można w nich śmiało nawet serwować potrawy. Ale niestety mogą także się stłuc. Pojemniki plastikowe wykonane z grubego i odpornego tworzywa są z kolei bardziej odporne na urazy mechaniczne, a czasem niemniej ładne. Ważne by wybrać takie pojemniki próżniowe, które posiadają odpowiednie atesty i są certyfikowane do kontaktu z żywnością.

Jedną z bardziej polecanych marek pojemników próżniowych jest SeeYoo oferująca komplety takich naczyń wraz z funkcjonalną pompką do odpompowywania powietrza. Pojemniki próżniowe SeeYoo dostępne są w różnych wariantach kolorystycznych, mają różna pojemność, co pozwala na przechowywanie w nich każdego rodzaju jedzenia – dużych i małych porcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *