Mikrobiota jelitowa niemowląt kształtuje się już w łonie matki. Jednak kolonizacja flory jelitowej drobnoustrojami zaczyna się intensywnie w trakcie porodu i w okresie bezpośrednio po urodzeniu. Dowiedz się, jak ukształtowanie układu pokarmowego we wczesnym okresie życia wpływa na zdrowie dorosłego człowieka.
Czym są bifidobakterie?
Bifidobakterie stanowią jeden z ważniejszych składników mikroflory jelit, jamy ustnej i dróg rodnych u człowieka i zwierząt. Jest to jeden z rodzajów bakterii kwasu mlekowego, w którego obrębie wyróżnić można aż 12 gatunków występujących u ludzi.
Co ciekawe, to właśnie bifidobakterie jako pierwsze rozwijają się w przewodzie pokarmowym noworodka, gdyż świetnie potrafią korzystać ze składników mleka matki, ułatwiając przy tym maluszkowi jego strawienie. Te pałeczki kwasu mlekowego są doskonale przystosowane do warunków panujących w jelitach i bez trudu kolonizują ich nabłonek, dzięki silnej przyczepności do niego.
Nic więc dziwnego, że probiotyczne szczepy bifidobakterii wchodzą w skład wielu preparatów dostępnych w aptekach (np. Linex, Trilac, Bactilac). Za jeden z najlepiej zbadanych szczepów probiotycznych o wielu udowodnionych właściwościach zdrowotnych uchodzi szczep Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12 [1, 2] (Linex, probiotyk Trilac).
Pozytywny wpływ probiotycznych szczepów bifidobakterii na nasze zdrowie
Probiotyk już z definicji musi wywoływać korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Pamiętajmy przy tym, że właściwości probiotyczne posiadają tylko przebadane, opatentowane szczepy – takie, które w nazwie posiadają unikalne oznaczenie, np. wspomniany już szczep Bifidobacterium animalis ssp. lactisBB-12 w Linex probiotyk czy w suplemencie Trilac. Wiele szczepów różnych gatunków bifidobakterii posiada udokumentowany, korzystny wpływ na zdrowie człowieka – wspomaga zarówno profilaktykę, jak i leczenie wielu chorób.
Najważniejsze prozdrowotne działania bifidobakterii to:
– zapobieganie oraz wspomaganie leczenia biegunek o różnej etiologii,
– pozytywny wpływ na stan nabłonka jelit i jego ochrona,
– polepszanie perystaltyki jelit,
– wspomaganie trawienia i zwiększanie dostępności wielu substancji odżywczych oraz minerałów (przede wszystkim wapnia, magnezu i żelaza),
– wspomaganie leczenia zakażeń Helicobacter pylori – zwłaszcza szczep Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12 (Linex, Trilac),
– łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego (Bifidobacterium infantis 35624, Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12 (Trilac, Linex)),
– obniżanie poziomu cholesterolu,
– wspomaganie detoksykacji organizmu,
– stymulowanie odporności organizmu na wiele różnych złożonych sposobów,
– właściwości przeciwzapalne (np. Bifidobacterium animalis AHC7),
– działanie przeciwnowotworowe (np. Bifidobacterium adolescentis SPM0212, Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12),
– ograniczanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych,
– profilaktyka i wspomaganie leczenia alergii pokarmowych (zwłaszcza na mleko) i atopowego zapalenia skóry (np. Bifidobacterium lactis ADO11; Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12),
– poprawa tolerancji laktozy,
– produkowanie aminokwasów i witamin z grupy B (np. Bifidobacterium longum NCC2705).
To tylko krótki przegląd najważniejszych korzyści, które oferują naszemu organizmowi bifidobakterie. Warto wobec tego wybrać dobry probiotyk i dietę pozytywnie wpływającą na stan naszej mikroflory jelitowej (szczególnie bogatą w błonnik i produkty fermentacji kwasu mlekowego, np. jogurty, kiszonki, chleb na naturalnym zakwasie).
I na koniec jedna z najważniejszych zasad – nigdy nie należy zapominać o przyjmowaniu probiotyku podczas antybiotykoterapii, zwłaszcza iż wiele marek oferuje preparaty z tak pomocnymi bifidobakteriami (np. marki Linex, Trilac, Bactilac, Osłonik) [1, 2, 3, 4, 5].
Źródła: